Peter Kodre s.p., Ulica Istrskega odreda 8, 6000 Koper - Capodistriaseafishingslovenia@gmail.com

Ribolov v Slovenskem morju

Ribolov v Slovenskem delu Tržaškega zaliva je v primerjavi z ostalimi večjimi morji predvsem bolj lagoden, saj ni močnih morskih tokov in nedosegljivih globin in ob lepem vremenu je morje lahko povsem mirno.

V Slovenskem delu Tržaškega zaliva živi veliko vrst rib, njihova prisotnost zelo varira od ribolovne sezone. Lahko rečemo, da imamo dve vrsti ribolova, zimski in poletni. V hladnejših mesecih se lovijo predvsem kalamari (lignji), sipe, moli, morske lastovke, ugorji tudi kakšen romb bi se našel. V toplejšem delu leta se pa lovijo predvsem šparidi (riboni, orade, špari), šnjuri, škombri (skuše), konec avgusta pa priplavajo tudi lampuge (delfinke). V zadnjih letih pa so spomladanski meseci izredno atraktivni za strastne ribiče, saj v Tržaški zaliv priplavajo manjše jate tun.

krulec

Kakšne ribolovne tehnike izvajamo

Za različne vrste rib v različnih sezonah uporabljamo različne tehnike, saj je smisel morskega športnega ribolova zabava:

Za ribolov ”na dno” izvajamo tehniko imenovana tudi Bolentino. Gre za zelo razširjeno tehniko, saj lahko z njo ujamemo veliko vrst različnih rib. Ribolov se izvaja iz zasidranega čolna s palicami, ki imajo občutljiv vrh, ki zaznava prijem ribe. Lovimo lahko na več trnkov in na različnih globinah. Bolentino je razburljiv predvsem zato, ker nikoli ne vemo katera riba nam cuka.

Ribolov lignjev in sip izvajamo s tehnikami, ki so prišle k nam iz Daljnega vzhoda (Tip n’ run egging, Tataki…). Ti eksotični načini ribolova so se izkazali za zelo uspešne in predvsem zelo zabavne, lovi se iz nezasidranega čolna na umetne vabe pisanih barv, ki jim z gibi palice damo gibanje ranjene ribe ali raka.

Vijačenje ali ribiško rečeno popping, se izvaja v spomladanskih mesecih na velike morske roparice.

Ribolov na vlek ali panula izvajamo na umetne vabe (v večini na voblerje) raznih velikosti in na različnih terenih odvisno kaj želimo ujeti. S tehniko panule lovimo lignje, brancine, skuše, strelke in lice.