Peter Kodre s.p., Ulica Istrskega odreda 8, 6000 Koper - Capodistriaseafishingslovenia@gmail.com

VELIKI KRULEC ALI KOKOT

Opis ribe: Morski krulec, morski petelin, lastovka, lucerna, kokot je samo nekaj izmed imen, ki jih zasledimo med ribiči za poimenovanje te ribe. Kajti v mediteranu obstaja veliko vrst, v našem morju sem zasledil dve.
Vse pa imajo skupne značilnosti rdečo barvo, trdo sploščeno koščeno glavo in ravno spodnjo čeljust. Prve prsne plavuti imajo preoblikovane v hodilke s katerimi se premikajo po dnu. Najočitnejše pa so velike svetlo modre prsne plavuti, ki segajo čez ¾ telesa ribe. Povprečna velikost ujetih kokotov v Tržaškem zalivu je med 200g in 500g niso pa redki ulovi rib okoli 1kg.

veliki krulec
lucerna-lastovka-kokot-riba-jadran-ribolov-morje-Mobile-1

Obnašanje kokota: Kokoti so pridnene ribe, velikokrat se gibajo v paru in preplavajo velike razdalje. Prehranjujejo se z raznimi raki in manjšimi ribami.

Sezona lova: Lahko jih ujamemo vse dni v letu, vendar pa so pogostejši ulovi v jesenskih mesecih.

Kako jih lovimo: Lovimo jih iz zasidranega ali nezasidranega čolna na dno. Priporočljiva je uporaba trših palic z mehkim vrhom (bollentino), kot uspešne so se izkazale tudi palice za vijačenje.

Trnki: Najbolje je uporabiti trnke z dolgim vratom (abardeen), tak trnek lažje dosežemo v velikih kokotovih ustih.

Vaba: Najbolj uspešna vaba za ribolov kokotov se je izkazala živa škrdobula (solinski rak) ali kos sardele z dodatkom traka kalamara (lignja). Niso pa redki primeri, ko nam med ribolovom lignjev in sip na umetno ribico (puščo, egi) zagrabi kokot. Zato so se kot uspešne vabe izkazale tudi umetne vabe kot so manjši silikoni (drop shot sistem) kabura in sabiki.

krulec-na-jig
krulec

Kokot na lešo:

– Potrebujemo: jušno zelenjavo (korenje, čebula, zelena, peteršilj, por…), sol, zeliščno maslo.

Svežega kokota je najbolje pripraviti na lešo. Ribo očistimo v slani vodi (ali morju). Na štedilniku v pekaču ali širši posodi v plitki vodi pokuhamo jušno zelenjavo. Ko zelenjava spusti sokove v vodo vanjo položimo kokota in pokrijemo, ogenj nastavimo tako, da počasi brbota. Čas kuhanja je odvisen od velikosti ribe, ½ kg kokot se bo kuhal približno 20 min. Ko kokota postrežemo, damo na vrh kocko zeliščnega masla. Pa dober tek.

krulec na leso