Božični prijem!

Zadnji dve sezoni, v hladnem delu leta, odkrivam azijsko tehniko ribolova na inchiku in kaburo, ki me z rezultati vedno znova preseneča. V Jadranu te vabe sprva niso pokazale bistvenega uspeha, vendar so jih v zadnjih letih dodelali in za Jadransko morje je izredno pomembno, da na njih nataknemo naravno vabo.

Kako izgleda tak odhod na morje? Torej na ribolov se odpravim le z umetnimi vabami, inchikujem v ribiški torbi delajo družbo pušče ali egiji (vabe za ribolov sip in kalamarov). Prva ura ali dve se posvetim ribolovu sip in kalamarov. Kalamari so bolj atraktivni in kulinarično bolj opevani, ampak glavni cilj so sipe. Res sveža sipa se je izkazala kot izredno dobra vaba v hladnem delu sezone, najbrž ker je takrat tudi splošna sezona sip in njihovo meso ribam pomeni pomemben vir kalorične hrane. Ribolov izvajam iz nezasidranega čolna, ob manjšem toku vabo mečem okoli čolna in jo vodim okoli dna, občasno pa jo tudi počasi dvigam od dna.

Lani so se odlično izkazali inchiku in kabure za ribolov ribonov teže med 30g in 45g, različnih barv. Na trnk umetne vabe le enkrat napičim trak sipinega mesa ali lovko. Enkrat, ker tako najlepše plapola v vodi.

Tako sem se odločil tudi danes 16.12.2020, držal se bom preverjenega plana, prvo sipe/kalamari nato riboni.

Izšlo se je več kot planirano, sipe so lepo sodelovale, poleg je prijel še lep kalamar, riboni so tudi pričeli kazati zanimanje in nato pa MOČAN PRIJEM, ukrivljena palica in mlinček žvižga ! Ta pravi Božični prijem za nasmeh na sliki, ki pove več kot besede…

Brancin skoraj 4kg, ujet na 20m globine, na 35g inchiku z dodanim trakom sipinega mesa. Skratka božična večerja je pod streho 🙂