Japonske tehnike

Na daljnem vzhodu gojijo že dolgo tradicijo športnega ribolova in so v zadnjem desetletju vložili ogromno truda in sredstev v razvoj novih ribolovnih tehnik. Vse vodilne znamke proizvajalcev izhajajo iz teh krajev.

Japonci so izdelali in izpilili nove ribolovne tehnike prilagojene za njihova ribolovna okolja. Marsikdo si je ob tem mislil, da so zaradi tega njihove tehnike pri nas popolnoma neuporabne, izkazalo se je ravno obratno. Največja ribiška sreča in dokaz neverjetnosti narave same je v tem, da se iste ali zelo podobne vrste rib obnašajo zelo podobno na čisto različnih delih sveta. Kljub temu dejstvu sem ugotovil, da so potrebne določene ribiške prilagoditve na Jadransko morje. 

V tem prispevku se bom zato na kratko posvetil dvema posebnima japonskima tehnikama ribolova, ki sem ju osebno preizkusil in ju na kratko opisal. Prvo bom predstavil japonsko tehniko ribolova na lignje oziroma ‘kalamare’ ter sipe – t.i. ‘egging’. Drugo pa bom predstavil japonsko tehniko ribolova na ribone, t.i. ‘kabura’.

Eging

Eging je tehnika ribolova na glavonožce (sipe/kalamare) na umetne vabe imenovane ‘egi’. Egiji so prisotni že več desetletij tudi v naših krajih in po naše se jih je prijel izraz ‘pušče’ oziroma po hrvaško ‘skosavice’. Glavna značilnost egijev je, da imajo namesto trnkov na zadnjem delu vabe kronico iz iglic. Lignji se zato zapnejo na kronico z lovkami. Osnovni eging se izvaja iz obale. V sredozemlju je sezona ribolova na glavonožce v hladnem delu leta, ker so se glavonožci takrat približali obalam. Ta način ribolova je izredno enostaven ter učinkovit, kar so glavni razlogi, da je tehnika že več desetletij priljubljena tudi med našimi ribiči. 

Pri egingu so poleg egijev pomembne še prilagojena ribiška palica, ki mora biti primerno odzivna ter tanka vrvica namesto laksa. Kombinacija le teh omogoča stik z vabo ter pravilno animiranje le-te. S primerno opremo, lahko s sunkovitimi gibi v zapestju roke, naši egiji ‘oživijo’ in v očeh kalamarov ustvarijo neizmerno skušnjavo. 

Na Japonskem so iz klasičnega eginga razvili tudi druge podzvrsti le tega. Tukaj bom predstavil t.i. ‘tip’n run eging’ iz čolna.

Tip’n run eging

Ta posebna zvrst eginga je prilagoditev tehnike ribolova iz obale na ribolov iz čolna. Razmere na čolnu so drugačne kot razmere iz obale, iz čolna so večje globine ter močnejši tokovi. 

Zato so prvo prilagodili palice, ki so za ta namen krajše, okoli 2m dolžine, in so bolj občutljive na vrhnjem delu (špici). Ribiški motorček ima za ta namen na koleščku navito tanko vrvico debeline PE0.8 ali manj.  Tudi egiji so prilagojeni, bistveno težji od klasičnih. V slovenskem delu Jadrana so se meni kljub temu bolje obnesli lažji egiji, ki sem jih dodatno obtežil s specializiranimi utežmi za egije. Izkušnje so mi pokazale, da mi to omogoča boljše prilagajanje. Težo egijev ali njihovo obtežitev je potrebno prilagajat glede na tok ter globino. V kolikor ciljamo bolj na sipe, vabo vodimo bližje dna, manj kot meter od dna. Za ribolov lignjev pa se je bolje izkazalo vabo gibati višje od dna. To dosežemo z bolj pogostimi sunki palice. 

Kabura ribolov – Tai Game

Tai po Japonsko označuje ribona. Pri tem stilu ribolova gre za vabe in tehnike, ki so jih razvili za ribolov na šparide. Vabe so poimenovali ‘kabura’. V osnovi gre za vabo, ki spominja na manjšo hobotnico. Težka glava vabe koristi kot utež, za seboj pa ima silikonske trakove s trnki, ki spominjajo na lovke. Palice za kabura vabo so mehkejše, dolžine okoli 1,80m iz odzivnega karbona. Za najboljšo zaznavo prijemov so palice prirejene za montažo z baitcast rolami na katere navijemo tanke pletenice. V deželah daljnega vzhoda, vabo uporabljajo za ribolov iz mirujočega čolna na večjih globinah ter skalnatih področjih, brez naravne vabe. Na Jadranu se te vabe ob taki uporabi niso obnesle. Na severnem Jadarnu so potrebovale še posebne prilagoditve, saj nimamo enakega terena. 

Odločil sem se poskusiti in prilagoditi tehniko našemu okolju. V prvi sezoni mi je prijatelj pokazal manjše vabe, 20g ‘inchkiu’ vabe na katere smo dodali trakove lignja, bil je bolj aktiven ribolov, ki je dal rezultate pri ribolovu ribonov. Izvajali smo ga iz zasidranega čolna in kmalu ugotovili, da ne pokrivamo dovolj terena. Poskusili smo loviti brez sidranj,a a so bile vabe prelahke, saj je čoln odnašalo, poleg tega smo imeli prijeme le manjših ribonov.

Sledila je naslednja sezona, ko smo si priskrbeli primernejšo opremo in težje vabe – ‘kabure’ od 40 do 60gr. Čolna nismo sidrali, na trnke smo dodali trakove lignjev in kmalu uspešno ujeli lepše primerke ribonov tudi v zimskem času, ki je do sedaj med ribiči veljal kot slabši čas za ribolov ribonov. Vse to skupaj nam je dvignilo samozavest in odločili smo se še bolj posvetiti tej tehniki v tretji sezoni. Poleg ribonov smo na enako tehniko uspeli ujeti še orade, krulce, šure, skuše…in naj atraktivnejše – velike brancine. Največji med njimi je bil Andražev 6 kg brancin, ujet novembra 2021 v Koprskem zalivu. 

Ribolov na kaburo predstavlja še en dokaz, kako se iste vrste rib ne glede na katerem koncu sveta živijo, odzivajo na podobne dražljaje.